100% garancija na zadovoljstvo

Ekspresna dostava v 1-2 dneh

Brezplačna poštnina nad 30 eur!

14-dnevna pravica do vračila

Slovenska blagovna znamka

Preverjena kakovost

100% garancija na zadovoljstvo

Ekspresna dostava v 1-2 dneh

Brezplačna poštnina nad 30 eur!

14-dnevna pravica do vračila

Slovenska blagovna znamka

Preverjena kakovost

Vitamin B kompleks za dvig energije in dobro počutje

B kompleks pogosto imenujemo tudi energijski vitamini, vendar bo bolj držalo, če si te vitamine predstavljamo le kot ključe, ki odklenejo dvig energije in dobro počutje.

Veliko nas je zmedenih, saj ne vemo, kateri posamezen vitamin B sploh potrebujemo. A le brez skrbi. B kompleks pomaga pri pokrivanju prav vseh. Obstaja namreč več različnih vrst vitamina B, vsaka oblika pa ima nekoliko drugačno vlogo v telesu in so posamično pomembni. Nekateri delujejo skupaj v skupinah, zato je ključnega pomena, da dobimo dobro ravnovesje vseh. Pomanjkanje enega vitamina ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih iz te skupine.

Spoznajmo pomembne vitamine B!

Kaj je vitamin B kompleks?

Družina vitaminov skupine B ima več kot 12 vrst. Človeško telo jih potrebuje le 8 in ker so ti bistveni, jih skupaj imenujemo B kompleks. Posamezni vitamini skupine B so razvrščeni po posebnih imenih in številkah (npr. B1, B2, folna kislina itd.).

Tiamin, ki ga poznamo kot pomemben vitamin B1 je bil ena prvih organskih spojin, ki so jo kot vitamin prepoznali že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Povezan je s presnovo ogljikovih hidratov in aminokislin z razvejeno verigo (beljakovin); pomagajo sprostiti energijo iz hrane, spodbujajo

Zakaj potrebujemo vitamine skupine B?

B vitamini delujejo kot koencimi, ki telesu pomagajo pridobiti energijo iz hrane in poskrbijo za presnovne procese (presnovo lipidov, presnovo beljakovin, presnovo sladkorja). Koristi vitaminov B so za naše zdravje številne. Vitamini skupine B pomagajo, da je naš živčni sistem zdrav in podpirajo naše telo pri razgradnji hrane tako, da lahko porabljeno energijo uporabi kot gorivo. Igrajo življenjsko pomembno vlogo za zdravje kože, zdravje jeter, nastajanje rdečih krvnih celic, živčni sistem in dober apetit.

Čeprav lahko dnevni vnos bistvenih vitaminov skupine B obvarujemo z uživanjem zdrave in uravnotežene prehrane, so topne v vodi, zato jih v telesu ne hranimo. To pomeni, da jih moramo nenehno nadomeščati vsak dan. Glede na današnji življenjski slog je zdravo prehrano v veliki večini mogoče obogatiti in dopolniti le z naravnimi prehranskimi dodatki, kot je vsestranski B kompleks.

Kako opaziš pomanjkanje vitaminov B kompleksa?

 • težka koncentracija v stresnih situacijah
 • izgorelost in utrujenost
 • pogosti prehladi ali glavoboli
 • nizki nivoji železa v krvi

B vitamini in vadba

Vitamin B kompleks v večjih količinah potrebujejo tisti, ki pogosto telovadijo, se ukvarjajo s športom ali hujšajo. Različni B vitamini imajo pomembno vlogo pri presnovi. Na primer, vitamin B1 podpira telo, da pretvori glukozo v energijo, pospeši porabo glikogena. Vitamin B2 lahko pomaga pri izgorevanju maščob. Vitamin B6 lahko deluje skupaj z vitaminom B1, ki s krepitvijo mišic preprečita izgubo mišic med vadbo. Vitamin B12 pospešuje presnovo in izkoriščanje presnove maščob, sladkorja in beljakovin. Poleg tega vadba zahteva veliko porabe vode, kar bo verjetno povzročilo izgubo topnih vitaminov v vodi, vključno z vitamini skupine B in vitaminom C. Dolgotrajna aerobna vadba lahko poveča oksidativni stres, zato je zelo pomembno, da spremljamo vnos antioksidantov in se s tem izognemo celičnim poškodbam in ostalim težavam.

 

Kateri vitamin B je najpomembnejši? Nemogoče je reči.

“Vsi imajo zelo pomembno vlogo,” pravi Roxanne Moore, registrirana dietetičarka na ministrstvu za izobraževanje v Marylandu in predstavnica ameriškega dietetičnega združenja. Raznolika, zdrava prehrana pustega mesa, barvita zelenjava in polnozrnate žitarice običajno pokrivajo le podlago za zadosten vnos vitaminov B.

Skupina 8 vitaminov sodeluje pri življenjsko pomembnih procesih v telesu.

Neuravnotežena prehrana, stroge dijete in veliko stresa pripelje do pomanjkanja določenega vitamina. Vitamini skupine B so tisti, ki večinoma telesu pomagajo uporabiti energijo iz zaužiti prehrano. Skrbijo za nastajanje energije in za to, da s prihodom hrane do končnega cilja nahranijo celice.

 

 • Vitamin B1 (tiamin)
  Vitamin B1 je vpleten v delovanje mišic, živčevja in srca. Uravnava presnovne procese in prebavo, pomembno vlogo ima tudi pri sproščanju energije, ki nastane iz glukoze. Vitamin B1 najdemo v večini vrst hrane, vključno z zelenjavo, svežim in suhim sadjem, jajci, jetri in polnozrnatih žitaricah.

 

 • Vitamin B2 (riboflavin)
  Vitamin B2 sodeluje pri presnavljanju energije v telesu, podpori živčnega sistema in odstranjuje strupe iz krvi. Kožo, lase in nohte ohranja zdrave in čvrste. Prehranski viri so mlečni izdelki, meso, ribe, riž, jajca in okrepljena žita za zajtrk.

 

 • Vitamin B3 (niacin)
  Niacin (nikotinska kislina) vzdržuje zdravje prebavil, lajša bolečine pri glavobolih, izboljšuje prekrvavljenost, prispeva k normalnemu delujočemu živčnemu sistemu in koži daje zdrav videz. Dobri viri niacina so mesu, ribah, pšenični moki, jajcih in mlečnih izdelkih.

 

 • Vitamin B5 (pantotenska kislina)
  Vitamin B5 ima več funkcij, med drugimi je pomemben za zaščito oziroma obvladovanje čustvenega in telesnega stresa, izboljša vitalnost ter upočasnjuje procese staranja. Glavni vir so jajca, goveje meso, ledvice, kvas, meso in zelenjava..

 

 • Vitamin B6 (piridoksin)
  Piridoksin je pomemben pri kataliziranju reakcij, ki vključujejo maščobe, ogljikove hidrate in aminokisline, v krvnih, možganskih in kožnih celicah. Vitamin B6 najdemo v najrazličnejših živilih, kot so svinjina, perutnina, ribe, kruh, polnozrnate žitarice, jajca, zelenjava, soja, arašidi in mleko.

 

 • Vitamin B7 (biotin)
  Biotin je oblika B vitamina, ki je pomemben pri presnovi maščobnih kislin in ogljikovih hidratov. Bakterije, ki naravno živijo v vašem črevesju, lahko proizvajajo biotin, biotin pa najdemo tudi v naravi v številnih živilih.

 

 • Vitamin B9 (folat)
  Folat sodeluje pri razvoju živčnega sistema zarodka, sintezi beljakovin in rasti celic. Predvsem ženske v rodni dobi in tiste, ki načrtujejo nosečnost, morajo uživati prehrano, bogato s folatom, kot je zelenolistna zelenjava, stročnice, semena, jetra, jajca, kosmiči in citrusi.

 

 • Vitamin B12 (kobalamin)
  Vitamin B12 ima več pomembnih funkcij in prispeva k ustvarjanju rdečih krvnih celic ter podpira normalno delovanje živčnega sistema in sprošča energijo iz hrane, ki jo zaužijemo. Vitamin sodeluje pri nastajanju novih celic, rdečih krvničk in timidina, ključnega gradnika dednega materiala v vsaki celici. Glavni viri folne kisline so zelena listnata zelenjava, stročnice, sadje in jetra. Do pomanjkanja folne kisline lahko pride pri nosečnicah. Pri strogih vegetarijancih in veganih primanjkuje vitamina B12, ker je le-ta le v hranilih živalskega izvora.

 

Obstaja torej osem bistvenih vitaminov. Za vsakega od teh vitaminov so določene priporočene dnevne količine, ki jih mora povprečen človek zaužiti na dan, da ostane zdrav. Nadomestilo vitaminov B torej združuje vseh osem v eni merici, ki jo vmešamo v vodo in zagotavlja, da smo deležni vsakodnevnega priporočenega vnosa prav vsake.

Babe’s B Kompleks – vitamini, ki imajo v telesu različne, a pomembne vloge.

 • 50 mg (100 % NRV) B kompleksa na doziranje
 • Vsebuje 7 vitaminov iz skupine B
 • Pripomore k normalnim funkcijam živčevja
 • Pripomore k dvigu energije
-40%

Babe’s B Kompleks

Prehransko dopolnilo

Aktiviraj svoje zdravje z dodatkom Babe’s B kompleksa
 • Pripomore k normalnemu delovanju živčnega sistema
 • Preprečuje utrujenost in izčrpanost
 • Pripomore k normalni funkciji imunskega sistema
 • 50 mg B-kompleksa na doziranje
150g | za 30 dni
Redna cena: 6,95 
4,17 
in prihrani 2,78 

Priporočen dnevni vnos

Priporočeni dnevni odmerek vitamina B2 za odrasle je 1,2 mg do 1,7 mg, za nosečnice 1,6 mg, za doječe matere 1,8 mg. Za B12 veljajo priporočene vrednosti za odrasle 2 mg dnevno, pri nosečnicah je 2,2 mg in doječih materah 2,6 mg dnevno. Priporočeni dnevni vnos folne kisline (B9) je 400 μg dnevno.

Priporočena dnevna količina Babe’s B Kompleks v prahu je 5 g (1 merica). Vmešamo v kozarec vode in zaužijemo takoj, ko se prah raztopi. S 5 g prahu zaužijemo 50 mg B-kompleksa, kar zadošča dnevnim potrebam po tej skupini vitaminov.

Z Babe’s B Kompleks v prahu bomo dosegli že prvi korak v pravo smer!

Dodaj komentar

Delivery
Samo še 30€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-60%
Babe’s Magnezij

Okusen napitek za preprečevanje mišičnih krčev in utrujenosti

11,95  4,79 
-20%
Bye Bye Cellulite

Naravni piling za odpravljanje videza celulita

20,00  15,99 
-40%
Babe’s B Kompleks

Napitek z skupino B vitaminov, ki omejijo negativne učinke utrujenosti in stresa

6,95  4,17